ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η Ψυχολογία;

Η Ψυχολογία είναι η κοινωνική επιστήμη η οποία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των γνωστικών λειτουργιών του ανθρώπου. Η ψυχολογική θεωρία και έρευνα επιδιώκει την κατανόηση και την ερμηνεία των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου.

Ο όρος Ψυχολογία είναι σύνθετος και εμπεριέχει τη ψυχή και το λόγο, πρόκειται ουσιαστικά για το λόγο περί ψυχής.

Η Ψυχολογία αντλεί την προέλευσή της στη φιλοσοφία, και αν γυρίσουμε λίγο πίσω, έχει τις ρίζες της στο Αριστοτελικό φιλοσοφικό πρόταγμα για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και στην ιατρική θεραπευτική φιλοσοφία και πρακτική του Ιπποκράτη. Ανεξαρτητοποιήθηκε και συγκροτήθηκε ως γνωστικό πεδίο μόλις το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1879, όταν ο Wilhem Wundt ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο πειραματικής ψυχολογίας στο Leipzig της Γερμανίας. Στην πορεία εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε από τις συνεχώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες ανάγκες του ανθρώπου αλλά και του κοινωνικού πλαισίου εντός του οποίου ζει. Άλλωστε, η επιστήμη της Ψυχολογίας, έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη της γνώσης γύρω από τα πολλαπλά επίπεδα δραστηριοποίησης του ατόμου με σκοπό την καλύτερη κατανόησή τους.

Επομένως, η Ψυχολογία ως επιστημονικό σύστημα συνοψίζεται ως η δισυπόστατη αναπαράσταση της θεωρητικής σκέψης και της επιστημονικής έρευνας, με σκοπό την κατανόηση του ψυχικού φαινομένου, τον προσδιορισμό, δηλαδή, της ανθρώπινης συμπεριφοράς

«Για τον εαυτό μας και μόνο σε στιγμές δεινής αυτογνωσίας, είμαστε όντα που γνωρίζουμε, που αισθανόμαστε, και μαζί σκεπτόμαστε. Το απρόσιτο είναι μας, αναγκαστικά μας ανήκει. Ανησυχούμε για τη μυστική πηγή του άγνωστου εαυτού μας. Στεκόμαστε μετέωροι μπροστά στα όνειρα, τη φαντασία, τον λόγο, τη σκέψη που νιώθουμε να καταλαμβάνουν τον χώρο μέσα μας. Η ψυχή γίνεται αδιάγνωστος πυρήνας, μοναδικός, προσωπικός, που επιβάλλει το αδιάφανο της παρουσίας του. Η ψυχή αναλαμβάνει να κερδίσει το παιχνίδι που έχουμε χάσει με τη γέννησή μας, το παιχνίδι της ζωής…»

Αριστοτέλης, Περί Ψυχής (Απόσπασμα)

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;

«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η ψυχοθεραπεία είναι πάνω από όλα μία σχέση, μία θεραπευτική συμμαχία, που βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές, στην εμπιστοσύνη, στην αποδοχή, στη κατανόηση, στη συνεργασία και τη δημιουργία. Οι αρχές αυτές είναι η λυδία λίθος για την επίτευξη της σχέσης μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, η οποία στοχεύει στη βελτίωση και στην ανακούφιση του θεραπευόμενου από ό,τι τον παρεμποδίζει στην καθημερινότητά του, στις κοινωνικές δεξιότητες, στις διαπροσωπικές και στις επαγγελματικές του σχέσεις.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας διάλογος, μία δυναμική επικοινωνιακή διεργασία, μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, ένας εκ των οποίων είναι ο θεραπευτής. Ο θεραπευτής είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας που έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και είναι γνώστης συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων που βασίζονται σε επιστημονικά θεμελιωμένες θεωρίες.  Γεγονός που του δίνει τα καταλλήλα εφόδια ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και να βοηθά τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα ψυχολογικά συμπτώματα και να απαλλαγεί από τις δυσλειτουργικές σκέψεις που τον προβληματίζουν. Κατά συνέπεια, ανακαλύπτοντας και υιοθετώντας λύσεις και δεξιότητες ο θεραπεύομενος είναι σε θέση  να κατανοήσει και να αντιληφθεί καλύτερα τόσο τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του, όσο και την πραγματικότητα.

Πράγματι, μέσα από μία σειρά επιστημονικών ερευνών έχει αποδειχθεί, ότι η αλλαγή στις σκέψεις, στα συναισθήματα αλλά και στη συμπεριφορά, που επιτυγχάνεται στη θεραπευτική διαδικασία, όπως και η ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων στο φάσμα των διαπροσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών σχέσεων, είναι ικανή να επιφέρει θετικές αλλαγές στην ζωή του ατόμου.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι τίποτα άλλo παρά η φροντίδα του νου και της ψυχής, η προσωπική ανάπτυξη, ένα ταξίδι αυτογνωσίας το οποίο εγγυάται όχι μόνο τη ψυχική υγεία αλλά και τη σωματική, στην πρόδηλη αντίληψη της υγείας του ανθρώπου ως συνόλου, ως μίας, δηλαδή, αδιαίρετης ενότητας.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό;

Συχνά στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα που αφορούν τόσο τη συμβίωσή μας με τους άλλους (διαπροσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις), όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι δυσκολίες αυτές μας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα και παρεμποδίζουν την καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας την συμπεριφορά μας και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Οι αιτίες των δυσκολιών αυτών άλλοτε είναι γνωστές, – συνειδητές – , στα άτομα, και άλλοτε η φύση τους είναι πολύπλοκη σε ότι αφορά στην αναγνώρισή τους και την επίλυσή τους. Όσο πιο πολύπλοκη η φύση ενός προβλήματος, τόσο πιο δύσκολο και επώδυνο είναι για το άτομο να αντεπεξέλθει με επάρκεια σε αυτό.

Σίγουρα, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, σύντροφος) μπορεί να είναι βοηθητικό, ωστόσο, πολλές φορές αυτές οι προϋποθέσεις είτε δεν υπάρχουν, είτε, ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα του ατόμου. Καθώς, είναι το ίδιο το άτομο που αναλαμβάνει να διερευνήσει, να αναγνωρίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ενώ η επιστημονική αρωγή είναι επιβεβλημένη, ώστε να χαραχτεί ένας “οδικός χάρτης” απεμπλοκής από το πρόβλημα και απαγκίστρωσης από τις αιτίες που το προκαλούν. Έτσι, ο ειδικός που φέρει την απαραίτητη γνώση και κατέχει τα αναγκαία επιστημονικά εργαλεία, αναδεικνύεται σε σύμμαχο του ατόμου μέσα στη θεραπευτική σχέση.

Ο θεραπευτής συμβάλλει στο να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να φέρει στην επιφάνεια όλες τις άγνωστες και τις αδιερεύνητες πτυχές του εαυτού του. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε άνθρωπος που αδυνατεί με τις δικές του δυνάμεις να αναγνωρίσει και να απαλλαγεί από τις δυσλειτουργίες εκείνες που του απαγορεύουν μία ομαλή καθημερινότητα, έχει την επιλογή, να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, δεδομένου ότι η θέληση του ατόμου συνεπικουρούμενη από την επιστημονική γνώση του θεραπευτή συνιστούν το διττό συστατικό επιτυχούς έκβασης της θεραπευτικής σχέσης.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας δεν είναι απόλυτα καθορισμένη. Αυτό συμβαίνει για δύο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, εξαρτάται από τη θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί ο κάθε θεραπευτής, υπάρχουν προσεγγίσεις όπως για παράδειγμα η Γνωσιακή –Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία που είναι βραχείες και άλλες όπως η Ψυχοδυναμική ή Συστημική που διαρκούν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, ο δεύτερος λόγος που είναι και ο πιο σημαντικός, είναι ότι κάθε θεραπευτική παρέμβαση είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα αιτήματα του κάθε ατόμου που προσέρχεται για βοήθεια, γεγονός που απορρέει από το ότι κάθε άτομο είναι μία μοναδική περίπτωση, με τη δική του διαδρομή, με τα ειδικά χαρακτηριστικά του και τους δικούς του στόχους.

Κατά συνέπεια, η θεραπευτική διαδικασία, είναι μία προσπάθεια που χαράσσεται από κοινού και η διάρκειά της καθορίζεται από τους στόχους και τα αιτήματα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close