ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ..

Το να αισθάνεται κανείς καλά με τον εαυτό του, να είναι σε θέση να συνάπτει σχέσεις αγάπης με τα άλλα άτομα, να έχει μία ικανοποιητική δουλειά, είναι καθοριστικό για τη ζωή του.

Καταβάλουμε προσπάθειες επιλέγοντας να δράσουμε με συγκεκριμένους τρόπους ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι συγκεκριμένοι τρόποι είναι τα μοτίβα μας, που αναπτύσσονται και παγιώνονται μέχρι την ενηλικίωσή μας. Τα μοτίβα, είναι αρκετά σταθερά και η αλλαγή τους είναι μία δύσκολη διαδικασία.

Τα μοτίβα αποτελούν επομένως, τους συνήθεις τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, και είναι χαρακτηριστικά για κάθε άτομο.

Ωστόσο, κάποιες φορές ο τρόπος σκέψης μας και η συμπεριφορά μας, απέναντι σε εμάς τους ίδιους ή απέναντι σε άλλα άτομα, ενδέχεται να είναι δυσπροσαρμοστικός.

Έτσι, είναι ορισμένες συνθήκες στη ζωή μας που δυσκολεύομαστε να τα φέρουμε εις πέρας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε αλλά και συσχετιζόμαστε με τα άλλα άτομα είναι δυσλειτουργικός και χρειαζόμαστε μια αλλαγή.

Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή η επιθυμία είναι ξεκάθαρη ως προς το τι χρειάζεται να αλλάξουμε, ενώ σε άλλες είναι αρκετά δύσκολο και δυσφορικό να αντιληφθούμε τι είδους αλλαγή θέλουμε, σε ποιο τομέα τη ζωή μας, γιατί και πως να το κάνουμε.

Η δυσκολία αυτή έγγειται στο ότι οι συνήθεις συμπεριφορές διακινούνται από σκέψεις, φόβους, επιθυμίες και συγκρούσεις που είναι πέρα από τη γνώση μας και τη συνείδησή μας.

Ωστόσο μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, κάθε άτομο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και να επαναδημιουργήσει νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς και να βελτιώσει με αυτόν τον τρόπο την καθημερινότητα και τη ζωή του.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία εξελικτική διαδικασία, καθώς, το να σκεφτόμαστε και δρούμε μέσα στο περιβάλλον μας αφορά, εν τέλει, στην ίδια την εξέλιξη του εαυτού μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να σκεφτούμε την ψυχοθεραπεία, σαν μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού και επαναδραστηριοποίησης της εξέλιξής μας.

 Ένα διευκολυντικό περιβάλλον λοιπόν, που ευνοεί αυτή την επαναδραστηριοποιήση είναι η συνθήκη της ψυχοθεραπείας. Το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, η παρουσία, η συμμετοχή του θεραπευτή και η σχέση που αναπτύσσεται μαζί του ενεργοποιεί την διαδικασία της αλλαγής.

Μέσα από τη ψυχοθεραπευτική σχέση τα άτομα όχι μόνο μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους αλλά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν πάνω σε νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς στα ασφαλή πλαίσια που παρέχει αυτή η σχέση.

 Ψυχοθεραπεία σημαίνει στη κυριολεξία θεραπεία του νου, θεραπεία δια το λόγου που λειτουργεί κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις: ο διάλογος να αποσκοπεί στη θεραπεία, να διεξάγεται από εκπαιδευμένο επαγγελματία, να λαμβάνει χώρο σε καθορισμένο και οριοθετημένο πλαίσιο με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας του θεραπευόμενου.

Εστιάζοντας τώρα στη διαδικασία της αλλαγής των συναισθηματικών και συμπεριφορικών μοτίβων, που είναι και ο σκοπός της ψυχοθεραπείας, εστιάζουμε ταυτόχρονα σε μία δυναμική.

Σύμφωνα μάλιστα με την ψυχοδυναμική θεραπεία, η δυναμική αυτή αφορά στις δυνάμεις του νου μας που βρίσκεται σε συνεχώς σε κίνηση. Ο ανθρώπινος νους αποτελεί ένα μη στατικό, μεταβαλλόμενο σύστημα. Μεγάλο ωστόσο μέρος της δραστηριότητας αυτού του συστήματος είναι ασυνείδητο. Το ασυνείδητο επιδρά τόσο στις συνειδητές μας σκέψεις όσο και στα συναισθήματα μας και στη συμπεριφορά μας.

Συνεπώς, στο πλαίσιο αυτής της κρίσιμης παραδοχής, βασικό μέλημα της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα να αποκαλύψουν ασυνείδητες σκέψεις και συναισθήματα ως πηγές προβληματικών μοτίβων που ταλανίζουν την καθημερινότητά τους.

Έτσι συναισθήματα, αναμνήσεις, συγκρούσεις, τρόποι του σχετίζεσθαι, αυτοαντίληψη έρχονται στο φως κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα παραπάνω αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία, αποτελούν τις πρώιμες εμπειρίες μας αλλά και κομμάτια ιδιοσυγκρασιακών και γενετικών παραγόντων που συνθέτουν την μοναδικότητα κάθε ατόμου. Στην πορεία της ενηλικίωσης μας μένουν ασυνείδητα, ωστόσο, το φορτίο τους ασκεί πίεση και επιρροή, διαμορφώνοντας έναν δυσπροσαρμοστικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Καθώς η διαδικασία της αποκάλυψης σχετίζεται με τον ανθρώπινο ψυχισμό, απαιτεί λεπτότητα, ασφάλεια και ενσυναισθητική υποστήριξη. Έτσι μέσα σε ένα ασφαλές κλίμα που αποσκοπεί πρωτίστως στην κατανόηση, ο θεραπευτής αποφασίζει πάντα με βάση το συμφέρον του θεραπευόμενου και χαράσσει ανάλογα τον τρόπο παρέμβασής του με στόχο την φροντίδα και την υποστήριξη της ψυχικής λειτουργίας του ατόμου. Διαδικασία για την οποία ο θεραπευτής απαιτείται να είναι ενήμερος στιγμή τη στιγμή διατηρώντας μία στάση ενσυναίσθησης, κατανόησης, ευελιξίας και γνήσιου ενδιαφέροντος για τις ανάγκες του θεραπευομένου.

Όλα αυτά βέβαια λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της σχέσης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Η σχέση αυτή αποτελεί και τη λυδία λίθο της ψυχοθεραπείας. Καθώς εντός αυτής της σχέσης οι θεραπευόμενοι είναι σε θέση όχι μόνο να μιλήσουν για αυτά που τους απασχολούν αλλά δύνανται επίσης να μάθουν για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με τα άλλα άτομα μέσα από την αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή.

Η θεραπευτική σχέση αποτελεί ένα πειραματικό εργαστήριο, ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον προσωπικής ανάπτυξης αλλά και διερεύνησης και εφαρμογής νέων τρόπων του σχετίζεσθαι.

Στο γραφείο μας είναι κάτι παραπάνω από επιθυμία και στόχος μας να διασφαλίζουμε τις κατάλληλες συνθήκες της ψυχοθεραπευτικής σχέσης, να στεκόμαστε συνοδοιπόροι στο θεραπευτικό σας ταξίδι με υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση.

Και μη ξεχνάτε!

Το να ξεκινήσει κανείς θεραπεία αποτελεί μία γενναία απόφαση, το να ζητά βοήθεια είναι σημάδι δύναμης και κουράγιου!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close